През седмицата здравните власти предложиха освен електронно, рецептите да се изписват и на

...
През седмицата здравните власти предложиха освен електронно, рецептите да се изписват и на
Коментари Харесай

Завръщането на хартиените рецепти: Мнението на медиците и фармацевтите

През седмицата здравните управляващи предложиха с изключение на електронно, рецептите да се изписват и на хартия и след 1 ноември.

Целта е да се подсигурява цялостен достъп на популацията до медикаменти. Медиците и фармацевтите обаче одобряват друго новата концепция, заяви Нова тв.

Валерия и Огнян Тодорови от години живеят на село. Той е пенсиониран фелдшер, с 47 годишен стаж в системата на опазването на здравето.

А през днешния ден е и от двете страни. Като пациент пие животоподдържащи медикаменти, за които Валерия чака уморително дълго да бъдат вписани в рецептурната брошура.

Като доктор пък му се постанова да оказва помощ при незабавни обстановки, тъй като в селото няма доктор. И двамата поддържат дигитализацията в здравната система, само че са уверени, че рецептата на хартия не трябва да отива в историята.

„ Нека да си останат и хартиените предписания, по-добре. Например, както е той – пристигна някой при него и би трябвало да му предпише нещо.

А пациентът няма да има опция с по този начин електронна рецепта. Най-добре е с хартиената рецепта да остане, примерно за обезболяване или нещо такова, което ще му бъде належащо за момента ”, сподели Валерия Тодорова.

„ Въпреки всичко би трябвало да останат хартиените, не може като отидеш при лекаря си и той те прегледа и няма пред него електронен автограф, който да подпечати и да го напише в компютъра си – той би трябвало да му даде нещо ”, разяснява Огнян Тодоров.

„ Ако е в спешна помощ какво ще му дадат, нищо не могат да му дадат ”.

Изписването на медикаменти в изцяло електронна форма крие рискове и би могло да лиши огромна част от пациентите от достъп до лекуване, сигнализират пациентски организации.

„ Няма различна система, която да обезпечи качественото лекуване и достъп до медикаменти при срив на ток, липса на мобилно покритие в някакви села ”, изяснява Пенка Георгиева, пациентска организация „ Заедно с теб ”.

„ Няма сигурност какво ще се случва, когато незабавният доктор отиде при пациент.

По данни на отчет на Министерство на здравеопазването за 2021 година към 1 милион от посетените пациенти в домовете не са хоспотализирани, т.е. това значи, че на тях е изписано лекуване ”, изясни още Пенка Георгиева.

Според нея безапелационното гледище за 100% цифрови предписания е единствено на избран кръг фармацевти. И добавя, че не вижда спънка електронните и хартиените предписания да работят паралелно.

„ При една хакерска офанзива, какво вършим? Освен това какво вършим, в случай че има липса на ток, както е в карловските села дни наред?

Какво вършим, когато системата блокира? Спомняте си какво стана със зелените документа, това е същата система ”, изяснява Георгиева.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР